3.02.2022
Evet bayağıdır yazı yazmıyordum, biraz da ansiklopedik bir yazıyla döneyim sahalara dedim, çok da yazı birikti bakalım nasıl olacak.
Bu yazıda elektomanyetik kilit, namıdiğer manyetik kilitle ilgili aklınıza gelebilecek tüm soruları cevaplamaya çalışacağım dilim döndüğünce. Bu yazıda neler mi bulacaksınız :
· Elektro manyetik kilidin montajı nasıl yapılır? Bağlantı şeması, montaj şeması var mıdır?
· Elektro manyetik kilit fiyatları, elektromanyetik kilit markaları : Hangi elektro manyetik kilidi seçmeliyiz?
Vs vs benim aklıma gelenler, artık fazlası varsa, onu da siz yorum kısmına yazın ben de cevaplamaya çalışayım.
Manyetik kilidin çalışma prensibi aslında gayet basittir. Mıknatıs mantığıyla aynıdır, sadece gerçekten çok güçlü bir mıknatıs düşünün. Bir tarafı bu mıknatıstan oluşur, diğer tarafı da bu mıknatısın tuttuğu bir karşılıktır. Siz elektriği verdiğiniz sürece bu mıknatıs karşılığını tutar ve kapıyı açamazsınız.
Burada hemen herkesin aklına gelen soru budur. Bunu da şöyle açıklayayım; eğer kötü kaliteli ve ucuz bir elektro manyetik kilit alırsanız, evet açılabilir. Ama iyi kaliteli elektromanyetik kilit kullanırsanız, ve de kaliteli bir trafokullanarak elektrik voltajındaki değişimlerin abuk subuk olmasını önlerseniz gayet güvenlidir ve kolay kolay açılmaz. Tabi bu arada montajının da kesinlikle doğru olması lazım, 1-2 cm kayıklıkta dahi manyetik karşılığı tam tutmaz ve bu da güvenlik açığına sebep olur. Ben size hem elektromanyetik kilit hem de trafolar için sonradan kaliteli olanlarının önerilerini veririm, kaliteli ürün bulmakta da sorun yaşamazsınız. Ama tabi her şey sırayla, biz devam edelim.
Önce ne demek olduğundan başlayayım, 280 kg elektromanyetik kilit satın aldığınızda ve montajını yaptığınızda, kapınızı bu manyetik kilidi açmak için 280 kg dan fazla bir kuvvetle zorlamaları gerekir, ki bu da koç boynuzuna falan tekabül eder. J
150 kg , 280 kg ve 500 kg lık elektromanyetik kilitlerin ne farkları olduğunu da anlamış olduk. Peki hangi güçteki elektromanyetik kilidi seçmek gerekir? Bence 150 kg lık olanları kullanmanın çok anlamı yok, çünkü açılma ihtimalleri diğer güçlere göre çok daha fazla. Hele kapı biraz da ağırsa mümkünatı yok kullanmayın. Bir de fiyat farkı da çok yok, gereksiz yani. Bence en makul olanı 280 kg olan, hem 150 kg dan çok daha pahalı değil, hem de açılma ihtimali 500 kg olan kadar az. Ama bazı müşteriler illaki içim rahat olsun diye 500 kg manyetik kilit istiyorlar. Bence gereksiz, hem fiyat farkı çok, hem de bu fiyat farkının getirdiği bir fayda farkı yok, ama karar tabi size kalmış. Ben fikrimi söyledim, zaten piyasada en çok satılanın 280 kg elektro manyetik kilit olması da benim savımın doğruluğunu kanıtlıyor.
Bu soru biraz zor açıkçası, ilk fırsatta ben bununla ilgili bir video çekmek istiyorum. Çünkü çok soru geliyor ve bunu yazarak anlatmak gerçekten çok zor. Birkaç resim koyup ana hatlarından bahsedeceğim ama detay için beni biraz daha takip etmeniz gerekir. Ha bu arada reklam yapmak gibi olacak ama youtube kanalımın linkini de vereyim: https://www.youtube.com/channel/UCQXBbppQnvbDP-V2EMn6Vzg?view_as=subscriber Abone olursanız, videoyu eklediğimde bilgi gelir size, ama kısa vadede ekleyemezsem de kulaklarımı çınlatmayın, çok iş var, özellikle video çekimi biraz daha vakit ve ortam istiyor. Gerçi bir sürü faydalı videom var, zararlı çıkmazsınız.
Neyse şimdi öncelikle elektromanyetik kilit montajıyla ilgili birkaç ipucu vereyim :
Üstte daha çok elektriksel montajla ilgili bilgi verdim, tabi elektromanyetik kilitlerin kapıya montaj konusu da önemli. Burada da aslında biraz montaj yapan ustaya düşüyor görev, o kadar fazla kapı çeşidi var ki, bazen aparatsız bile monte edilirken, bazen tüm aparatlara ihtiyacınız oluyor. Ana fikir bu manyetik kilit ve karşılığının birbirine tam denk gelecek şekilde monte edilmesi gerekliliği.
Eğer biraz kayık olursa, boşluk olursa arada, tam öpüşmesse, kapı ayarsızsa hiç takmayın ürünü daha iyi; hafif bir zorlamayla kapı açılır. Sonra da sizin ustalar der ki “malzeme dandikmiş ondan açılıyor”, “ya ne alakası var, sen monte etmeyi bilmiyorsun” da deseniz kabul etmeyeceğinden hiç tartışmaya gerek yok, doğru düzgün bir usta aramaya devam edin.
Ben aşağıya birkaç resim koyuyorum, size fikir versin montajla ilgili diye.
L aparatı kasaya konur ve manyetik kısım bunun içine monte edilir, Z aparatı da kapıya monte edilir ve karşılık buna takılır. Şekil bir a aşağıdaki gibi.
Bunda sırf L aparatı kullanılır, L aparatını kasaya monte edersiniz, karşılığı da direk kapıya monte edersiniz. Oldu da bitti maşallah :
Olabilir tabi, ama kasanızın geniş olması gerekiyor. Bunda elektromanyetik kilidi kasaya alttan bağlıyorsunuz, karşılık da kapıda oluyor. Bunun da örneğini altta görebilirsiniz.
Bunun için U aparatı almanız gerekiyor ayrıyeten. Eğer cam kapınızın üstü cam değilse, 1 adet alsanız yeter, yok eğer kapınızın üst kısmı da camsa o zaman 2 adet elektromanyetik kilit U aparatı almanız gerekiyor.
Ben iki türlüsü için de resim koyuyorum resme bakarak anlarsınız zaten. Mantık aynı sadece karşılık kısmını cam kapıya U aparata bağlayarak montajı yapıyorsunuz.
Elektromanyetik kilit şu kapılarda kullanım için genellikle tercih edilir :
Üstten takıldığı için kullanım alanı en geniş kilit sistemi elektromanyetik kilit sistemleridir. Fakat kullanımı tam bilinemediği için şu an gerçek kullanım potensiyeline ulaşmış değil bence. Muhtemelen yazımdan sonra daha çok kişi ürünün farkına varacak.
A) Gömme kapı kilidinizin karşılığına elektrikli kapı karşılığı takacaksınız :
Çoğu kişi bunu uygular, fakat güvenlik açısından çok sakıncalıdır. Elektrikli kapı karşılığı sadece dili tuttuğu için dışarıdan gelen biri kapıyı kolaylıkla açabilir, kilitlerseniz de ürünü kullanamazsınız.
B) Elektrikli otomatları kullanacaksınız :
Bu kilit de öyle her kapıya uymaz, apartmanlarda daha çok kullanılır, fakat kaba durur, takması zordur ve kapanırken çok ses çıkarır. Ben bazı müşterileri biliyorum, sırf bu ses sorunundan dolayı kapılarındaki otomatı elektromanyetik kilitle değiştiriyor.
C) Üçüncüsü de kapınıza elektromanyetik kilitleri takmaktır :
Montajı kolaydır, kapanışı sessizdir, güvenliği daha fazladır. Gelen kabloları iyi saklarsanız ve kapının üzerine takarsanız görüntüsü de çok kötü değildir.
Evet sadede gelelim artık, sanırım kafanızdaki çoğu soruyu cevaplamışımdır, ama tabi kritik soru “hangi elektromanyetik kilidi satın almalıyım?” ı sona sakladım. Aslında bunu yazmak bana düşmez, siz araştırırsınız yine. Ama tabi bu kadar yazdıktan sonra da bir şey söylemeden yazıyı bitirmek çok kulağımı çınlattırır, gerek yok ona da.
Şöyle markalar var, Kale elektromanyetik kilit, Yale elektro manyetik kilit, Multilock elektromanyetik kilit, Marelli elektromanyetik kilit ve diğerleri (çinden gelen bir sürü başka marka var, şimdi onları bilemiyorum, vb olarak geçelim o yüzden.)
Bu markaların hepsi bilindik ve iyi markalar gerçekten de. Kaç senelik firmalar sonuçta. Önceden söylemiştim, en alınabilir cins 280 kg elekromanyetik kilit bence.
Ama eğer 500 kg olanı illa isterim derseniz, o zaman multlock elektro manyetik kilit ve aparatlarını önerebilirim size. Diğerlerinde pek olmuyor çünkü 500 kg olan. Ben bunların hepsi için link de vereceğim, siz oradan inceleyip satın alabilirsiniz. Resimlere basarak da gidebilirsiniz sayfalarına.
Eğer 280 kg elektromanyetik kilidi satın almaya karar verdimdiyorsanız da o zaman kesinlikle en iyi fiyat-kalite orantısına sahip ürün Marelli 280 kg elektromanyetik kilit tir. Diğerleri de iyi tabi ki ama fiyatları Marelli’ye göre çok daha pahalı, fakat kalite farkı yok denecek kadar az. Marelli elektromanyetik kilit’ten de daha hiç arızalı gelmedi, fiyat olarak da çok daha ucuz. Yani bence kesinlikle en mantıklısı o. Ama dediğim gibi siz yine araştırın bakın, kararınızı ona göre verin. Sonuç olarak hepsi kul yapımı, ve tabi ki hepsinde sorunlar yaşayabilirsiniz; ben genel geçer verileri veriyorum, son kararı size bırakıyorum.
Gerçekten de böyle ansiklopedik bilgi tadında, olayı incik cıncık anlatabildiğim süper bir yazı oldu. İnşallah siz de öyle düşünüyorsunuzdur. Öyle düşünüyorsanız, benim bloğa, youtube kanalına vs bir üye olun da yeni yazılarımdan haberdar olun. Vallahi size faydası olsun diye söylüyorum, bana bir getirisi yok üye olmanızın falan. J
Öner TÜRKSEVER